2014. február 13., csütörtök 07:47

Alapjövedelem kerekasztal

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

2014. február 12.

Budapest, Kossuth Klub

 

A Policy Agenda szervezésében megrendezett kerekasztal-beszélgetésen a szervezet bemutatta Yannick Vanderborght és Philippe Van Parijs: Az alapjövedelem című könyvét. Elmondták, az alapjövedelem eszméje nem újdonság. Sokan sokféleképpen vetették már fel, hiszen az ipari forradalom óta jelent problémát a munkahelyteremtés – ahogy a gépesítéssel a termelési hatékonyság, az élelem mennyisége, és azzal párhuzamosan a népesség is folyamatosan nőtt.

A jelenlévők közül azonban mindenki egyetértett abban, hogy jelenleg a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésének gátja a forráshiány. Honnan lenne előteremthető a szükséges pénz, ha még a fejlettnek mondott nyugat-európai országok egy főre jutó államadóssága is azért magasabb, mint Magyarországé, mert kigazdálkodhatatlan terhet jelentenek a nyugdíjak és a szociális juttatások költségei?
Philippe Van Parijs nagy ötlete abban rejlik, hogy felvázolja a hitel teremtette pénz és az alapjövedelem kapcsolatát. Szerinte az alapjövedelem nagymértékű vásárlóerő-növekedést jelent, a jövőbeli kifizetések terhére történő hitelfelvétel felpörgeti a gazdaságot, ezzel pedig az alapjövedelem forrást teremt önmaga számára.
A kerekasztal beszélgetésen elhangzott, remélhető, hogy az alapjövedelem eszméje még alakulni fog, hogy a végén az anyja se ismerhessen rá, hiszen az elgondolás nem szolgálhat rossz célt.
A Női Értékek Pártja nevében hozzászólva kifejtettük, az alapjövedelemnek nem lehet célja vásárlóerőt teremteni a pazarló túltermeléshez (amikor a termékek vadásznak ránk), a szemétgyártáshoz, éhbérért dolgozó emberek milliárdjaival. Az alapjövedelem nem alapulhat befektetői spekuláción, a jövő eladósításán, és nem lehet a társadalmi egyenlőtlenség további növekedésének eszköze.
Az alapjövedelemnek segítenie kell egy működő társadalmi rend kialakítását, mely a természeti környezetbe illeszkedve valóban fenntartható marad az emberiség számára. Bármelyik földrészen, nem csak a fejlett országokban.
Oroszországban a régen üldözött kulák-parasztság újraélesztése folyik, „egy család = egy hektár föld” programot hirdet a kormány. A szovjet diktatúrában függetlenségük, szabadságuk miatt üldözöttek mára a válságmegoldást jelenthetik. A kérdés csak az, milyen arányban szándékozik ezzel élni az iskolákban és a média által kényelmességre és tehetetlenségre kárhoztatott városi polgárság. Mikor jön el a kényszer (hogy közeledik, az kétségtelen), amikor nem lesz más megoldás?
Mi azt hirdetjük, az alapjövedelem kiváló eszköz lehet a fenntarthatóságra törekvés alakításában. A városok kényelmét ellensúlyozva, alapjövedelemmel lehet biztosítani a vidék egyenjogúságát.

Megjelent: 1575 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. február 13., csütörtök 08:30